اینترنت اشیاء در صنعت نقش مهمی در سیستمهای صنعتی موجود مانند سیستمهای حمل و نقل و سیستمهای تولید ایفا میکند. بنابراین میتوان گفت استفاده از اینترنت اشیاء فراگیر شده و بسیاری از حوزههای رایج نیز از دستگاههای اینترنت اشیاء استفاده میکنند.
اینترنت اشیاء چیست؟
در سال 1999 کوین اشتون اصطلاح “اینترنت اشیاء” را برای اولین بار ارائه کرد. کوین تکنولوژی IoT را به عنوان یک فناوری جدید که توسط آن می توان دستگاه های مختلف را به هم متصل کرد، معرفی کرد و همچنین لازمه انجام این کار را استفاده از اینترنت دانست. در آن زمان اینترنت تقریبا یک تکنولوژی نوظهور بود و همه با آن آشنایی کامل نداشتند.
اینترنت اشیاء صنعتی (Industrial Internet of Things (IIOT))
اینترنت اشیا صنعتی (IIoT) از دستگاه ها و حسگرهای اینترنت اشیا برای نظارت بر ماشین ها و محیط ها برای اطمینان از عملکرد بهینه تجهیزات و فرآیندها استفاده می کند. همچنین، تکنولوژی IIoT برای تجهیزات ابزار دقیق، جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها، گزارشدهی و تصمیمگیری خودکار در عملیات صنعتی استفاده میشود. این کار از طریق یک سیستم به هم پیوسته از حسگرهای هوشمند، گیت وی ها (Gateways)، پلتفرم های نرم افزاری و سرورهای ابری امکان پذیر میباشد.
مزایا و چالشهای اینترنت اشیاء صنعتی
اینترنت اشیا صنعتی می تواند به طور قابل توجهی بهبود اتصال، بهره وری، مقیاس پذیری، صرفه جویی در زمان و صرفه جویی در هزینه برای سازمان های صنعتی را در پی داشته باشد. امروزه شرکت ها بدلیل استفاده از اینترنت اشیاء صنعتی، در کارهایی از جمله صرفه جویی در هزینه ها، دخالت کمتر نیروی انسانی، افزایش ایمنی و سایر کارایی های عملیاتی، بهره می برند.
شبکهی اینترنت اشیاء صنعتی که تجهیزات هوشمند را به یکدیگر متصل کرده است باعث می شود تا دسترسی به دادهها از راه دور برای رفع مشکلات و ایرادات پیش آمده راحتر شده و باعث هدر رفتن زمان و انرژی نشود. بنابراین، مدیران یا مهندسان در بخش های صنعتی می توانند به کمک اینترنت اشیا صنعتی بر چونگی انجام و پیشرفت فعالیتشان نظارت داشته باشند.
در ادامه، یکی از مهمترین چالشها در این زمینه بحث امنیت و در معرض حمله قرار گرفتن دادهها توسط هکرها میباشد. میتوان گفت، پروتکل MQTT یکی از بهترین پروتکل های موجود در ساختار اینترنت اشیا صنعتی است که میتواند امنیت داده ها را به بهترین شکل تضمین کند.